December

”GNIST (GRIT)”

Af Angela Duckworth

Du kan købe bogen her

Psykologen Angela Duckworth har længe forsket i, hvorfor nogle menneskers præstationer er helt enestående. Det skyldes sjældent talent eller særlige evner, men derimod en kombination af passion og vedholdenhed. Denne kombination kalder Duckworth grit, som i denne bog er oversat til ”gnist”.

Ethvert menneskeligt træk er påvirket af både gener og miljø, og gnist kan opdyrkes. Duckworth har mødt en lang række personer, der alle har haft succes i uddannelsessystemet, i sportsverdenen og i arbejdslivet. Hun har krydret bogen med udsagn fra disse møder, citater fra interviews og forskningsresultater.

At udvikle gnist er afgørende for, hvor langt mennesker kommer i livet. Mennesker med gnist bliver ved og rejser sig igen og igen efter nederlag, og lykkes til sidst i kraft af deres vedholdenhed. Bogen påpeger, at det er naivt at tro, at vi kommer til at elske hvert minut af det, vi laver, men at vores interesse spiller en vigtig rolle. Ingen er interesseret i alt, og alle er interesseret i noget! At udvikle gnist handler dels om mængden af den tid, man har afsat til sin interesse, men i lige så høj grad også om kvaliteten af den tid.

Duckworth gennemgår sin teori om gnist og præsenterer flere værktøjer bag. Bogen anbefales til alle, der ønsker at ruste sig selv, sine børn eller kollegaer til at gå igennem livet med større personlig styrke. Med gnist!

For yderligere inspiration kan anbefales en TED talk af Duckworth – ”Grit: the power of passion and perseverance

November-kompetencehusetheckmann_final